Inschrijven workshops expertisemiddag TOS en SH – woensdag 2 april 2025
Hieronder zie je een beschrijving van alle workshops. We willen je vragen om 3 keuzes te maken.
We hebben plaats voor maximaal 20 personen per workshop, in volgorde van aanmelding. De uiterste inschrijfdatum is 20 maart 2025.
De workshops
Mijn TOS en mijn gevoelens, hoe doe ik dat?
“Mijn hoofd zit vol, ik ben boos, ik kan niets, dat durf ik niet, ik ben stil”. Help me om mijn gevoelens te uiten en er mee om te gaan!
Kinderen met taalontwikkelingsstoornissen hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van sociaal-emotionele problemen.
Wanneer een kind over weinig taal beschikt, kan het meer moeite hebben gevoelens onder woorden te brengen. Het kan de communicatie in wisselwerking met zijn omgeving verstoren en het kind kan zich daardoor vaak niet begrepen voelen.
Deze workshop wordt gegeven door:
Anja Schellekens (systeemgericht behandelaar) en Riet Dirks (speltherapeut).
Hoe kom je tot het signaleren, diagnosticeren en goed ondersteunen van meertalige kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) ?
In het onderwijs komen we steeds meer kinderen tegen die de Nederlandse taal nog moeten leren. De ontwikkeling van een tweede taal verloopt voor iedere tweede taalleerder anders. We zien taalachterstanden bij deze kinderen. Maar wanneer spreek je nu van een taalachterstand en wanneer heb je te maken met een taalontwikkelingsstoornis?
In deze presentatie kijken we samen naar de overeenkomsten en verschillen van taalproblemen vanuit meertaligheid en een taalstoornis. Welke wegen kun je bewandelen om tot goede diagnostiek te komen, hoe kun je kinderen met meertaligheid en TOS goed ondersteunen in hun taalontwikkeling en welke organisaties kunnen hierin helpen?
Deze workshop wordt gegeven door:
Christy Daamen (logopedist/ambulant dienstverlener Taalbrug Junior)
“Ben er vroeg bij!!”
In elke klas zitten wel een paar leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Het is belangrijk om deze kinderen zo goed mogelijk op te sporen en te begeleiden. Deze presentatie geeft inzicht in het belang van vroegsignalering van taalproblemen, maar ook wat de valkuilen zijn. De verschillende screeningsinstrumenten en vragenlijsten worden besproken en de mogelijkheden voor meertalige kinderen. Wat zijn de vervolgstappen na signalering? Tijdens deze presentatie is er ruimte voor het inbrengen en bespreken van leerlingen uit de praktijk.
Deze workshop wordt gegeven door:
Saskia Peels en Rosemarie Voeten (logopedisten/ambulant dienstverleners Taalbrug Junior)
“Beleef & ervaar. Een TOS: wat is dat? Hoe voelt dat? En vooral: hoe kun je deze leerlingen zo goed mogelijk ondersteunen?”
Hoe is het om niet goed uit je woorden te komen? Of om niet begrepen te worden? Een TOS bestaat uit verschillende aspecten. Tijdens de workshop lichten we er een aantal uit.
Zelf ervaren wat een taalontwikkeling stoornis (TOS) is, doet veel meer dan alleen het uitleggen van de theorie. Vervolgens vertellen wij hoe wij op Taalbrug Junior ons onderwijs inrichten voor onze leerlingen. Hoe werkt dat interactief taalonderwijs op een cluster 2 school? Hoe ondersteun, stimuleer en activeer je leerlingen met een TOS? Wij kunnen dat!
En het mooie is: we geven je tips welke je zeker kunt gebruiken in je dagelijkse praktijk!
Zo interactief als ons taalonderwijs is, zo interactief zal onze workshop zijn.
Deze workshop wordt gegeven door:
Karlijn Meijer en Anne-Mijke Verhagen (taalspecialist en beeldbegeleider Taalbrug Junior)
Aan de slag met lees- en spellingsproblemen bij kinderen met een taalontwikkelingsstoornis.
“Sta stil bij de relatie tussen taalontwikkeling en leren lezen en spellen”
Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) en daarnaast ook lees- en spellingproblemen staan in deze workshop centraal. Voor deze kinderen bestaat nu bij het Ambulatorium van Kentalis een behandeltraject: de multipoli TOS en lezen.
Uit onderzoek blijkt dat kinderen met TOS en kinderen met een genetisch risico op dyslexie moeite hebben met de fonologische verwerking en met het fonologisch werkgeheugen. De problemen die hieruit voortvloeien hebben in verschillende fases van de ontwikkeling van het kind hun uitwerking op de taalontwikkeling en op het leren lezen en spellen.
Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk laten we zien hoe bij kinderen taalproblemen en problemen met lezen en spellen met elkaar verweven kunnen zijn. We vertellen hoe we bij de multipoli TOS en lezen de begeleiding van deze kinderen vormgeven.
Deze workshop wordt gegeven door:
Annelies Bron (klinisch linguïst Kentalis) en Maria Berghuis (logopedist/dyslexiespecialist Kentalis)
Een mengelmoes in mijn hoofd
Wat zegt jouw innerlijke stem tegen jou? Hoe werkt dit bij kinderen en jongeren met TOS?
Veel kinderen met TOS hebben naast hun taalprobleem ook moeilijkheden in het zelf-reguleren (ook wel: executieve functies). Waarom kan het voor kinderen en jongeren met TOS een uitdaging zijn om te plannen, zich te richten op informatie of een taak af te ronden? Wat betekent dit voor hun schoolcarrière? Deze workshop gaat over wat je hiermee kunt als professional.
Deze workshop wordt gegeven door:
Désirée Welling en Nanny van den Dijck (ambulant dienstverleners PO Taalbrug Junior en VO Taalbrug College)
Kinderen met (onverklaarbare) luisterproblemen. Wat moet je er mee?
“Is het nu horen, luisteren of verstaan?”
Er zijn kinderen die ondanks normale gehoordrempels moeite lijken te hebben met horen en verstaan. Voor hen is het luisteren lastig in complexe luistersituaties, zoals in achtergrondlawaai of wanneer een spreker erg snel spreekt en/of de geluidskwaliteit slecht is. Er is niet altijd een duidelijke verklaring voor luisterproblemen. Misschien is er wel sprake van onverklaarbare luisterproblemen? Deze workshop gaat in op de huidige inzichten betreft diagnostiek en behandeling van deze kinderen.
Deze workshop wordt gegeven door:
Christine ter Huurne (Klinisch Fysicus – audioloog, Libra)
“Onze cultuur is de norm!?”
Interculturele communicatie betekent letterlijk: communicatie tussen personen met verschillende culturele achtergronden. Dit zien we terug in ons dagelijkse leven, maar met name in ons werk. Leerkrachten en logopedisten werken steeds meer met kinderen die een andere achtergrond en andere cultuur hebben. Wat is nu cultuur en welke cultuurverschillen zijn er?
Deze workshop wordt gegeven door:
Mireille Vonk-le Feber (psycholoog Libra) en Nimke Nijhof-Verhees (logopedist Libra)
Hoe is het om een taalontwikkelingsstoornis (TOS) te hebben? Ervaar het zelf tijdens deze bijzondere voorlichting.
Wat is TOS?
TOS is een neurocognitieve ontwikkelingsstoornis. Dit betekent dat taal in de hersenen minder goed wordt verwerkt. Een kind met TOS heeft bv grote moeite met praten of het begrijpen van taal. De spraak- en taalontwikkeling verloopt hierdoor anders dan bij leeftijdsgenoten.
Wat ga je doen?
Je gaat zelf beleven hoe het is om niet uit je woorden te komen en hoe het kan voelen als je niet begrepen wordt.
Wat levert de voorlichting jou op?
Je krijgt meer begrip voor een kind met TOS en een beter inzicht in wat een kind met TOS nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
Deze workshop wordt gegeven door:
Esther van Velzen (logopedist/spraak-taalpatholoog Kentalis)